30 Ekim 2011 Pazar

Ürkek Köpekler



Bir batında doğan yavruları gözleme fırsatı bulduysanız 2 aylık yavruların bile birbirinden değişik karakterlere sahip olduğunu fark etmişsinizdir.  Bazı yavrular kendilerine yaklaşan insanlara koşarak gelirken kimisi annesinin arkasına saklanır. Bazısı hiç oralı olmadan oyuncağını oynarken, bir diğeri kardeşlerinin tepesine çıkıp, kulaklarını çekiştirmekle meşguldür.

Annesinin arkasına saklanan yavru gibi çekingen ve ürkek yavrular bazı ırklarda daha belirgin gözlenir. Çünkü bu ırklar  yıllar süren  eşleşmelerin  sonuçlarından biri olarak çekingen karakterli genleri bir sonraki nesile daha fazla aktarmıştır.  
Sizin yavru köpeğinizde çekingen karakterli ise daha fazla sosyalleştirme ve özenli bir eğitim programı düzenlemeniz gereklidir. Köpeğin hali hazırda genlerinde var olan ürkekliğinin üzerine,  huylarının şekillendiği ve Dünya’yı algılamaya başladığı 2-4 ay arası dönemde yaşayacağı kötü deneyimler onun kendine ve Dünya’ya karşı güvensiz bir köpek olmasını sağlayacaktır. Bu da ileride korku kaynaklı agresifliğe neden olabilir.
Eğer köpeğiniz yetişkinse, ürkekliğini en aza indirebilmek amacıyla sosyalleşme programının  devam etmesi gereklidir. Aynı  zamanda iyi huylu ama baskın olmayan, sakin  köpeklerle bir arada bulunması kendine güven duyması açısından önemlidir.  Köpekler birbirine karşı oldukça öğreticidir. Nasıl ki psikologlar grup terapisi ile insanları tedavi etmeye yönelik çalışmalar yaparlar,  köpeklerde de grup terapisi oldukça işe yaramaktadır. Köpekler sürü hayvanı oldukları için aralarındaki iletişim yüzde yüz  doğru ve gerçektir.Dikkat edilmesi gereken en  önemli konu gruptaki hiçbir köpeğin aşırı agresif ya da dominant olmaması gerektiğidir.  Eğer birbiri ile iyi geçinen bir köpek grubu varsa bu travma atlatmış yada  ürkek köpek için mükemmel bir iyileşme seansı olarak düşünülebilir.Tabi ki her zaman yanlarında gözetmen biri tarafından kontrollü bir ortam sağlanması önemlidir. 
Ürkek köpekleri yeni bir ortama, veya duruma alıştırırken çok sabırlı ve dikkatli davranılması gerekir. Her adım köpeğin kendini rahat hissedeceği hassaslıkta atılmalıdır. Bu arada köpeğe yol gösteren sahibi de tedirgin olmamalı, rahat tavırları ile köpeğe her şeyin yolunda olduğuna dair  yol göstermelidir.Ürkek köpek sahipleri gerekli özeni gösterdikleri taktirde daha uyumlu ve mutlu bir köpeğe sahip olabilirler. Tabi ki her başarıda  olduğu gibi bunda da emek ve sabır her şeyin başında gelir.
Özlem Canbolat

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder