27 Ekim 2011 Perşembe

Hangi köpek sizin için uygun?






Bir köpek evlat edinmek istediğinizde en dikkatli davranmanız gereken konulardan birisi hangi ırk köpeğin sizin ve ailenizin yaşam tarzına uygun olduğudur.  Maalesef  barınaklardaki  köpeklerin bir çoğu, ırk yapılarına bağlı baskın içgüdülerinin getirdiği problemlerin, sahiplerinin beklentilerine uymaması nedeniyle terk edilmişlerdir . Köpeğin fiziksel özellikleri ve görünüşü  her ne kadar ilk başta bir köpeği sizin için çekici kılan bir unsur olsa da zamanla ortaya çıkan baskın davranışları en sevimli köpeği bile gözünüzde bir canavara dönüştürebilir. Zaman zaman vizyona giren filmlerdeki akıllı, eğitimli bir o kadar da güzel köpek cinsleri insanlar için birden bire popüler ırklar haline gelmekte ve maalesef bunun acısını da en çok o ırkın bireyleri terk edilerek, ya da yanlış çiftleştirmelerle ırk standartları bozularak çekmek zorunda kalırlar. Bu nedenle bir köpek almadan önce ilk başta kendinize sormanız gereken sorular vardır.
1-Günde ne kadar vaktimi bir köpeğe ayırabilirim ? Bu sorunun cevabını verirken geçici çalıştığınız işinizi göze alarak değil 15 senelik bir zaman dilimini düşünerek vermelisiniz. Çok sakin bir ırk bile alsanız mutlaka günde en az  2 saat sizinle kaliteli bir zaman geçirme ihtiyacında olacaktır. Eğer dışarıda vakit geçirmekten, günlük koşulardan zevk alıyorsanız size eşlik edebilecek hareketli bir köpek edinebilirsiniz. Köpek eğitimine meraklı iseniz, Golden, labrador, border collie, poddle gibi ırklar eğitime yatkınlıkları ile size uygun olabilirler.
2-Aileniz kalabalık bir ailemi yoksa yalnız mı yaşıyorsunuz? Sizin dışınızda köpeğin bakımını ciddi anlamda üstlenebilecek birileri var mı? : Çocuklarının ısrarlarına dayanamayarak köpek alan aileler bir süre sonra çocuğun sıkılmasıyla köpeğe sadece kendileri bakmak zorunda kalırlar. Bunun getirdiği ekstra sorumluluk bir süre sonra ebeveynlere fazla gelir ve köpeğin ihtiyaçlarını gidermekte iş birliği yapmayan çocuğa ceza amacıyla köpek evden uzaklaştırılır. Eğer çocuğunuz köpek istiyorsa bilmeniz gereken en önemli konu o köpeğe yine sizin bakacağınızdır. Özellikle yavru köpeğin bakımı pek çok sorumluluk ister ve yeri geldiğinde sabrınızı zorlayabilir. Bu sorumluluk bir çocuğun üstelenebileceğinden fazlasıdır.Bir gün çocuğunuzun yeni oyuncağından sıkılacağını düşünerek eğer kendiniz seviyorsanız ve bakabilecekseniz köpek almalısınız.
3- Eviniz istediğiniz ırk için uygun mu? : Genellikle iş köpekleri grubunda olan bazı ırklar günün önemli bir bölümünde koşmak ve enerjisini atacak faaliyetlerde bulunmak isterler. Eviniz küçük olsa bile  rahatça serbest bırakabileceğiniz bir bahçe yada uzun yürüyüşler yapabileceğiniz bir parkın yakınında bulunmanız hem sizin hemde köpeğin rahatı için önemlidir.  Fransız bulldog , Chihuahua, King Charles Spaniel gibi ırklar apartman hayatına daha uygundurlar.

4- Evde başka hayvan besliyormusunuz? Jack Russel gibi av içgüdüsü güçlü köpeklerin kedilerle birlikte yaşaması daha güçtür. Birlikte büyüseler bile  olgunlaşan ve karakter özellikleri baskın olan bir jack russelın birlikte yaşadığı diğer hayvana saldırma olasılığı diğer ırklara karşı daha yüksektir. Golden retriver gibi ırklar diğer köpeklere ve hayvanlara karşı daha toleranslıdır.

5- Gerçekten korunmaya ihtiyacınız var mı? :Her köpek koruma yapmak için uygun değildir. Orduda yada polis teşkilatında çalışan köpekler kendi ırkları arasından özenle seçilmiş ve uzun bir eğitim sürecine tabi tutulmuşlardır. Her dobermanın yada rottweilerın kendi kendine mükemmel bir koruma yapmayacağını bilmelisiniz. Koruma eğitimi almış bir köpeği başı boş bırakmakta iyi bir fikir değildir. Profesyonel olarak koruma yapan iş köpeklerinin hepsinin eğitimi bir ömür boyu sürer. Koruma eğitimi aldırıp bahçenize koyduğunuz köpeğinizin 5 yıl sonra neleri hatırlayıp neleri karıştırdığını bilemezsiniz ve bu istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Koruma içgüdüsü yüksek bir köpek istiyorsanız yavruluk döneminde mutlaka çok iyi sosyalleştirmelisiniz. Önemli olan köpeğin korkudan herkese saldırması değil kendine güveninin tam olmasıdır. Bunu da bilinçli bir sosyalleştirme programıyla başarabilirsiniz. Böylece köpeğiniz kendisine doğru gelen bir çocuğu ya da yaşlıyı tehdit olarak görmeyecektir.
6- Titizlik derecesinde temiz misiniz? Eğer cevabınız evet ise, özellikle uzun tüylü ve büyük ırklar size uygun değildir. Bir golden veya collie özellikle mevsim dönemlerinde çok fazla tüy dökerler. Shar pei, bulldog gibi bazı ırklarda salya daha fazla olabilir.  Minyatür Schnauzer ve bazı terrier cinsleri çok az tüy dökmelerine karşın düzenli olarak traş ve tüy bakımına ihtiyaç duyarlar.

 Hayatınızda sizin için önemli konuları ve alışkanlıkları iyi tespit edip, mantıklı bir ırk seçimiyle uzun süreli ve keyifli bir dostluğu yakalamanız daha kolaydır. Yavru köpeğe yeterince zaman ayıramayacağınızı düşünüyorsanız iyi huylu, yetişkin , kırma ırk köpeklerde mükemmel arkadaş olabilirler. Kırma köpeklerin bir diğer artısı da ırksal hastalıklara daha dayanıklı olmalarıdır. Barınaklarda ikinci bir şans için bekleyen binlerce köpeklerden birisi belki de sizin hayalini kurduğunuz can dostunuzdur

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder