27 Ekim 2011 Perşembe

Köpek Eğitiminde Temel Kurallar




Tüm komutları uygulamadan önce dikkat edilmesi gereken  birkaç  önemli kural vardır.
      1. Köpeğin ilgisi sizin üzerinizde mi?Eğer değilse ilgisini dağıtan sebepler neler olabilir ;
           Çevreden gelen güçlü uyarımlar; Kedi, korna sesi gibi yüksek sesler, başka köpeklerin varlığı yada kokusu, dikkatini çekmeye çalışan insanlar.Köpeğin herhangi bir sağlık problemi.  Köpeğin aşırı derecede yorulmuş, bitkin olması.   Köpeğin bağlı kalmasından kaynaklanan depolanmış enerjisini atma isteği.      Elimizdeki ödülün yeterince ikna edici olmaması.
Köpeğinizle eğitimlere ilk başladığınız zamanlarda bu çeldiricilerin olabildiğince az olması eğitimin daha başarılı ilerlemesini sağlar. Özellikle sağlık probleminin olmadığından emin olmak gereklidir.
Köpeğin sizinle olan göz temasını arttırmak için size baktığı anı yakalayıp hemen ödüllendirebilirsiniz.
2.    Köpeğe komut vermeden önce ismini söyleyip size bakmasını sağlamalı ardından komutunu tek bir kere ve anlaşılır bir şekilde söylemesiniz. Çok sert bir şekilde söylemeniz bazen köpeği korkutarak daha çok sinmesine sebep olur. Komut verirken köpek etrafa bakıyor veya bir şeyle ilgileniyor olursa muhtemelen söylediğinizi yapmayacaktır. Komutun ardından hareketi gerçekleştirirse çoşkulu bir aferin ve hemen ardından ödül gelmelidir. Bu ödül peynir sevdiği başka bir yiyecek yada oyun ipi olabilir. Bu arada hangi ödülü veriyor olursanız olun bir taraftan severek onu cesaretlendirmeniz, bazı zamanlar başka ödül olmadan da sadece severek eğitimi sürdürmenize yardımcı olur.
3.     Eğitim süreleri çok uzun olmamalıdır. Hatta köpek eğitimden en zevk aldığı anda eğitim bırakılmalıdır ki bir dahaki eğitim zamanı yine heyecanlı ve istekli olsun. Giderek azalan itaat, köpeğin isteğinin azaldığının göstergesidir. Eğitim köpek ve sahibi için zevkle geçmelidir. Böylece köpek her zaman komutlara isteyerek uyacaktır.
4.     El komutlarını uyguladığınız eliniz her zaman boş olmalı köpeğin kayışı ve ödül diğer elinizde olmalı. El komutundan sonra diğer elinizden ödülü alıp vermelisiniz.
5.     Köpek çekiştirirken yürümeyi bırakmalı, köpek durunca veya sahibine bakınca devam etmeli böylece çekiştirerek istediği yere gidemeyeceğini anlamalıdır.
6.     Gel komutunun ardından hep kötü bir şey gerçekleşirse artık gelmekten çok kaçmaya başlar. Köpek arada size gelince ödüllendirmeli, arada tasmasını takıp çıkarmalı ve tekrar serbest bırakmalısınız.
7.     Köpeğe bir şeyi verir gibi yapıp kandırmak size olan güvenini kıracak ve böylece ileride bu tarz oyunlara da kanmayacaktır.
8.     Sizden kaçan bir köpeğin arkasından koşturmak onun daha çok kaçmasına neden olur. Köpek oyununda kaçan kovalanır. O yüzden yakalama tarzı oyun oynamamak ve köpek çok uzaklaşmadan ilgisini çekecek bir şeyle ıslık gibi geri çağırmak etkili bir yöntemdir.
9.     Temel kurallardan biri istenmeyen davranışlarda olumlu yada olumsuz ilgi göstermemek ama istenen davranışları gösterdiğinde ödüllendirerek onu cesaretlendirmektir.
10.  Köpeğin ihtiyacı olduğu tüm kaynaklar sizdedir. Oyun, gezme, yemek, sevgi gibi. Bu kaynakları eğitimin uzun ömürlü olması için kullanmak gereklidir. Mamasını vermeden önce otur bekleyi öğretmek gibi.
11.  Tutarlılık çok önemlidir. Köpekle ilgilenen kim varsa aynı tarzda yaklaşmalı, eğer yaklaşamıyorsa mümkün olduğu kadar az ilgilenmeliler. Köpeğe sabah 8 akşam 8 vereceğiniz mamasıyla ve ona yaptıracağınız itaat komutlarıyla sizin onun sahibi olduğunu tekrar öğretebilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder